Η κοινωνική ζωή των περισσότερων σύγχρονων ανθρώπων έχει χώρο και στο διαδίκτυο. Τα κοινωνικά δίκτυα έχουν κάνει επέλαση και η παρουσία σε αυτά για τους περισσότερους θεωρείται δεδομένη. Η αλήθεια είναι ότι ελλοχεύουν διάφοροι κίνδυνοι εάν δεν προστατεύσουμε τον εαυτό μας. Η CWA έχει κάνει ένα ειδικό αφιέρωμα για την ασφάλεια στο διαδίκτυο σχετικά με πιο εξελιγμένα/ τεχνικά θέματα. Σε αυτό μας το άρθρο θα μιλήσουμε για πιο απλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε εμείς οι απλοί θνητοί για προστατευτούμε από τους κακούς!!
Θα αναρωτηθείτε τι θα τους ενδιαφέρω, αλλά όπως έχουμε δει είναι πολύ εύκολο δυστυχώς να μπλέξεις με κάποιον περίεργο ή κακόβουλο άτομο, άσε που δε χρειάζεται να κατανοώ τι καταχθόνιους σκοπούς έχει κάποιος για να μου κάνει κακό, το μόνο που αρκεί είναι να το κατανοεί εκείνος. Και έχουν ήδη κάνει την εμφάνιση τους ανάλογες ειδήσεις στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Μάλιστα υπάρχει η αντίστοιχη υπηρεσία για να προστατεύει αντίστοιχα αδικήματα.
Ξεκινάμε λοιπόν να απαριθμούμε τους πιθανούς κινδύνους :
- Παραβίαση προσωπικών δεδομένων
- Παιδοφιλία
- Κλοπή οικονομικών στοιχείων (κάρτες, λογαριασμοί, κτλ)
- Εκβιασμός
- Ιοί
Δυστυχώς ακόμα πολλοί δεν προστατεύουν αρκετά τα προσωπικά τους στοιχεία. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να αφήνονται ελεύθερα στοιχεία και προσωπικά δεδομένα. Για παράδειγμα φωτογραφίες από προσωπικές στιγμές καλό είναι να αποφεύγονται. Γενικότερα ένας κανόνας θα μπορούσε να είναι να μην δημοσιεύεται πράγματα που σε κάποια λάθος χέρια θα μπορούσαν να σας φέρουν σε δύσκολη θέση. Άλλωστε είναι πλέον τάση οι επιχειρήσεις αναζητούν τους υποψήφιους εργαζόμενους τους στα κοινωνικά δίκτυα πριν αποφασίσουν για την πρόσληψη τους. Η επαφή των παιδιών με το διαδίκτυο είναι εύκολο να καταλήξει σε δυσάρεστα αποτελέσματα.
Μια πολύ καλή δουλειά για την ενημέρωση γονιών και παιδιών γύρω από τους κινδύνους του διαδικτύου έχει γίνει από το Ελληνικό κέντρο ασφαλούς διαδικτύου με χαρακτηριστικό παράδειγμα το διαφημιστικό σποτ Save Mitsos και τα υπόλοιπα σποτάκια που θα βρείτε στην σελίδα τους. Επιπρόσθετα, στην σελίδα τους θα βρείτε ενδιαφέρουσες προτάσεις και γραμμές υποστήριξης των παιδιών που αντιμετωπίζουν προβλήματα μέσω το διαδικτύου καθώς και ηλεκτρονικά ενημερωτικά σεμινάρια. Το cyberbullying είναι αναμφισβήτητα ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους που αντιμετωπίζουν τα παιδιά πλέον. Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε διαβάσει για τις τραγικές συνέπειες που μπορεί να έχει 1,2. Το φαινόμενο αυτό έχει έρθει και στην χώρα μας.
Η χρήση της πιστωτικής κάρτας στο διαδίκτυο είναι ένα άλλο μεγάλο κεφάλαιο και πρέπει να γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή. Θα πρέπει να είστε απόλυτα σίγουροι πριν δώσετε τα στοιχεία σας για την σελίδα που επισκέπτεστε και το δίκτυο που χρησιμοποιείτε. Ακόμη περισσότερη προσοχή χρειάζεται όταν είστε σε κάποιο δωρεάν wifi, μάλιστα θα συνιστούσαμε τις αγορές σας μέσω διαδικτύου να τις κάνετε από το σπίτι σας. Σχετικό άρθρο έχουμε παρουσιάσει παλιότερα στην σελίδα μας.
Για το τέλος αφήσαμε τους ιούς. Όλοι θα έχουμε διαβάσει emails που μας ζητούν να κατεβάσουμε ένα περίεργο επισυναπτόμενο αρχείο και να το τρέξουμε στον υπολογιστή μας. Συνήθως αυτά που είναι επικίνδυνα είναι τα αρχεία που έχουν κατάληξη .exe (χωρίς φυσικά αυτό να σημαίνει πως όλοι οι υπόλοιποι τύποι είναι … αγγελούδια). Γενικότερα, θα ήταν προτιμότερο να μην ανοίγετε επισυναπτόμενα από emails όταν δεν γνωρίζετε τον αποστολέα, ειδικά όταν δεν αναγνωρίζετε τον τύπο του αρχείου. Υπάρχουν διάφοροι τύποι ιών, που μπορούν είτε να κάνουν κακό στον υπολογιστή σας είτε να έχουν πρόσβαση στο email σας, είτε να κάνουν τον υπολογιστή σας ορμητήριο, ο όρος που χρησιμοποιούν είναι Trojan horse. Σε αυτή την περίπτωση οι «κακοί» χρησιμοποιούν τον υπολογιστή σας πχ. για να κάνουν επιθέσεις ή για να κατεβάζουν αρχεία. Οι ιοί δεν μεταδίδονται μόνο μέσω email, μπορεί ένα αρχείο που θα κατεβάσετε από το Internet να είναι μολυσμένο. Η δική μας πρόταση είναι να αποφεύγετε websites που δεν γνωρίζετε και βέβαια να έχετε πάντα ενεργοποιημένο ένα καλό σύστημα anti-virus.